Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rodinné konstelace

Rodinné konstelace jako cesta ke zlepšení Vašeho života

Máte odvahu odhalit skryté vlivy, kterými na Vás a kvalitu Vašeho života působí systém Vašeho rodu a osudy Vašich předků? Zajímá Vás jak činy předešlých generací a jejich přijetí v rámci celého rodu ovlivňuje Váš současný život? Rodinné konstelace přinášejí nejenom odpovědi na tyto otázky, ale také účinnou pomoc při nalezení cesty ke šťastnějšímu prožívání Vaší existence.

 

Zakladatelem metody "Rodinné konstelace" je německý systemický terapeut Bert Hellinger.

Rodinné konstelace nám mohou pomoci dostat se k vlastní síle a žít plně svůj vlastní život. Zároveň nás učí ctít předky a respektovat ostatní členy systému. Pomáhají nám spojit se s našimi kořeny a zažít pocit sounáležitosti, pochopení a přijetí.

Jak probíhá stavění konstelace?

Ten, kdo si chce postavit vlastní konstelaci,  pohovoří o své motivaci - to je to co by chtěl ve svém životě dát do pořádku. Není nutné hovořit před ostatními o podrobnostech. Spíše je důležité sdělit těžké osudy předků, pokud je zná : předčasná úmrtí, potraty, rozchody ap. 

 
Z kruhu účastníků si potom vybere zástupce za členy svého rodinného systému. Rozestaví zástupce svého systému (včetně zástupce za sebe) tak, jak to vnitřně cítí, nechá se vést pocitem. Pak si sedne, aby mohl sledovat co se v systému děje. Koho bude stavět mu řekne ten kdo konstelaci vede.
 
Zástupci vnímají pocity členů klientova systému. Rozbíhající se konstelace začne odhalovat skryté vlivy. Systém si v konstelaci usiluje o nastolení harmonie, v probíhající konstelaci se ukazuje, co je třeba udělat a přichází řešení. Díky tomu, co se odehraje v konstelaci,  najednou klient vidí, že jeho problém není nepřekonatelný. Rovněž se posune obraz postavení systému směrem k pozitivnímu řešení toho, co je pro něj důležité ( jeho motivace postavení si konstelace).
 
Je důležité proběhlou konstelaci po skončení nerozebírat a nehodnotit. Ubírá se tím na síle toho, k čemu se v konstelaci podařilo dospět.
 
Důležité je také, aby si zástupci velkým krokem vystoupili po skončení konstelace z rolí.